09-02-12

Draag jij nog een stropdas?

Beste lezers van dit blog. Zijn jullie ook zo nieuwsgierig naar hoeveel stropdassen er nog gedragen worden? Je zou toch zeggen, dat ten opzichte van vroeger de das veel meer in de kast blijft hangen. Als we het hebben over de jaren 40 tot en met 70 zagen we dat heel mannelijk Vlaanderen, Nederland en wellicht in nog meer Europese landen zicht uitdosten met een stropdas op zondag. Wat zeg ik, een stropdas? Nee, dat niet alleen. Ook de zondagse hoed mogen we niet vergeten. En denk aan bretels, die werden, ook door de week, volop gedragen.

En wat draagt mannelijk Vlaanderen en Nederland nu nog op zondag? De kerkgangers dragen nette kleding. Voornamelijk oudere mannen dragen graag een net colbert met stropdas en vaak ook nog de hoed. Maar de jonge generatie? Nee, die niet. De stropdas op zondag is samen met de nette kleding op zondag uit het straatbeeld verdwenen. Zondag is een soort zaterdag geworden. Klusjes in en om het huis, familiebezoek, een wandeling in het park, naar een pretpark. Een dag van rust en bezinning, dat is de zondag allang niet meer. Dus Closevaarwel net pak, vaarwel hoed en vaarwel stropdas.

Maar toch, de stropdas is de laatste tijd weer razend populair geworden. En dat kan op twee manieren verklaard worden. De eerste manier zijn de bekende Vlamingen, Nederlanders en buitenlandse sterren. Want wat zie je ze veel met stropdassen. Gecombineerd met een gilet, op een slimfit overhemd, of gewoon op een t-shirt. Geinspireerd door de kleding van deze trendsetters, zie we dat jongeren deze trend overnemen in hun dagelijkse outfits.

stropdas.pngDe tweede reden dat stropdassen weer uit de kast worden getrokken is de, jawel, economische crisis. Iedereen heeft er zijn buik van vol, want het is al jaren crisis. En toch, de wereld is nog steeds niet ingestort. Maargoed, dat terzijde. Wat ik wilde aangeven is dat in slechte economische tijden het belangrijk is om je baan te behouden. Dus wil je netjes verschijnen. Een stropdas laat zien dat je je werk serieus neemt. En voor de mensen die een nieuwe baan willen bemachtigen, is nette kleding natuurlijk ook een must. Zonder stropdas op een sollicitatiegesprek verschijnen is eigenlijk not done.

Kortom, ik denk dat de stropdas altijd zal blijven. Of het nu is bij bruiloften of sollicitatiegesprekken. Het is en blijft een accessoire die verzorgdheid uit straalt.

11:00 Gepost door Lieke de Wit in Blog, Mode | Permalink | Commentaren (1) | Tags: stropdas, dragen, stropdassen, zondag |  Facebook |

27-09-10

Stropdas knopen

Heb je een mooie stropdas bij je overhemd uitgekozen? Dan is het zonde als deze niet goed geknoopt is. De juiste knoop maakt je outfit helemaal af.

Hoe kies ik de juiste stropdassenknoop?

De keuze voor de juiste knoop hangt af van veel factoren. Zo is daar de dikte van het materiaal van de stropdas. Heb je een das met een dunne of dikke voering? Een das met een dunne voering kan eerder een dikke knoop verdragen.

Daarnaast heb je te maken met de breedte van de stropdas. Stropdassen worden tegenwoordig steeds smaller. Een smalle stropdas vraagt om een dunnere knoop.

Ook dien je rekening te houden met de boord van je overhemd. Bij een wide spread kraag kun je kiezen voor een volle knoop, bij een button down kraag kies je eerder voor een subtiele knoop.

Welke knopen bestaan er?

Teveel om op te noemen. Men zegt dat er wel 77 stropdassenknopen zijn. De meest belangrijke zijn:

  • windsor knoop
  • halve windsor knoop
  • four in hand knoop
  • kent knoop
  • manhatten knoop
  • duitse knoop

Op stropdassenwinkel.be vind je instructies en plaatjes voor het maken van deze knopen.

Belangrijke tips voordat je begint:

zorg dat je handen schoon zijn

ben je nog niet bekend met een knoop? begin dan met een oude stropdas te oefenen. Zo voorkom je dat je nieuwe stropdas te snel beschadigd raakt

de punt van de stropdas dient net boven de riem te eindigen

de knoop die je kiest dient te passen bij je overhemdboord en de soort stropdas. Maar het allerbelangrijkste natuurlijk is dat de knoop bij je eigen persoonlijke smaak past. Een goed gekozen stropdas en knoop geven je outfit karakter en persoonlijkheid mee. Daarbij is het belangrijk dat deze in stijl zijn met jouw persoonlijkheid. Als jij je stropdas met plezier draagt, zal hij je het mooiste staan!

10:40 Gepost door Lieke de Wit in Blog | Permalink | Tags: stropdassen, stropdas, knopen, stropdassenknopen, knoop, windsor, four in hand |  Facebook |